top of page
3_edited.jpg
Anker 1

Fabulousfreesia bestaat uit alle Nederlandse Freesia kwekers, die bij Royal Flora Holland zijn aangesloten. Al deze kwekers zijn gespecialiseerd om de beste kwaliteit Freesia's te telen, met natuurlijk een heerlijke geur!

De Freesia is een hele levendige bloem, en hierom ook echt een beleving op de vaas. Alle knopjes van de lange kam komen één voor één langzaam open, elke dag krijgt uw vaas meer kleur en geur met een boeket Freesia's.

 

Het Freesia assortiment is heel erg breed, er zijn 6 hoofdkleuren dit zijn, roze, wit, geel, rood, oranje en blauw. Van deze 6 kleuren heb je ook pastelkleuren zoals lichtroze en peach! Na het kiezen van jouw favoriete kleur heb je ook nog de keuze tussen enkele of dubbele bloemen op de Freesia. Je kunt het verschil goed zien op de foto's hieronder!

Enkelbloemige Freesia

Dubbelbloemige Freesia

FR DU ROMANTIC LAVEN.png
EN PINK DEVOTION.png

De Freesia is een van de meest arbeidsintensieve teelten, waar erg veel handarbeid en denkwerk bij komt kijken. Kijk hieronder een stukje mee in de teelt van de Freesia!

Het begint allemaal met het stomen van de grond, als de grond waar je op wilt telen 60 minuten lang 60 graden warm is, tot aan 60 cm diep in de grond ben je ervan verzekerd dat alle virussen, schimmels, bacteriën

en al het onkruid dood is.

 

Daarna kunnen we beginnen met het planten van de knollen in de schone grond, want Freesia's groeien uit een knol! In dit groeiproces is de temperatuur van de grond heel erg belangrijk! De gemiddelde

temperatuur van de grond tijdens de teelt is 16,5 graden.

 

Wanneer de knollen zijn gepoot en de knop is aangemaakt, kan de plant gaan groeien, in de wintermaanden heeft de Freesia LED belichting nodig om mooie zware takken te produceren. Het energie

gebruik tijdens de Freesia teelt is laag!

De Freesia groeit vanuit een tak; dit noemen we ook wel de 'hoofdtak', aan de zijkanten van deze hoofdtak groeien er zijtakken die ook wel 'haken' worden genoemd. De hoofdtak is de eerste, mooiste, grootste en zwaarste Freesia die wordt gesneden van de plant. Deze moet zorgvuldig van de plant afgesneden worden zodat de zijtakken die eronder groeien niet verloren gaan en door kunnen groeien totdat deze haken ook de rijpte bereikt hebben om geoogst te worden. Hierom komt er heel veel  handwerk kijken bij het oogsten van de Freesia, bij elke tak die geoogst wordt, letten wij op de zijtakken die daarna weer zullen uitgroeien tot prachtige Freesia's.


Wanneer alle Freesia's van het gewas geoogst zijn, sterft het blad

van de Freesia af. Dit blad wordt ook weer duurzaam hergebruikt; sommige kwekers maken er hooibalen van als veevoer, en er is zelfs een kweker bezig met het maken van A4 papier om op te schrijven!

bottom of page